Sada na lepení pneumatik k nákupu ZDARMA! Objednejte jakýkoli olej + olejový a vzduchový filtr a obdržíte sadu jako dárek :-)

Jak zazimovat motorku?

Jak zazimovat motorku?

...připravili jsme pro Vás pár užitečných rad a tipů jak se kvalitně postarat o svůj stroj a bezpečně zazimovat.

Na začátek si řekneme několik stručných tipů pro přípravu motorky na zimu. Čemu je dobré věnovat pozornost?

  • Motorku důkladně očistěte.
  • Dohustěte si pneumatiky na správný tlak.
  • Doplňte veškeré provozní kapaliny.
  • Vyjměte a vhodně uskladněte akumulátor.
  • Na závěr je nutné správně uskladnit samotný motocykl.

Co a jak je ale nutné očistit? Jak zacházet s baterií nebo kde vlastně skútr či motorku uskladnit? Pokud také chcete vědět, jak připravit pneumatiky na zimu, čtěte dále, každý bod si rozebereme. Způsob zazimování motorky se přitom nijak neliší od toho, jak zazimovat skútr anebo čtyřkolku.

Čistota je velmi důležitá, stejně jako konzervace motocyklu na zimu

Známé rčení praví – čistota půl zdraví. A to v určité míře platí i pro motocykly. Proto je nutné motorku či skútr před zazimováním v první řadě důkladně očistit a umýt. Službu nejlépe vykonají všemožné čisticí prostředky, protože jsou účinné a ušetří vám spoustu starostí. Špína totiž může během zimy poškodit nejen lak motorky, ale také její pneumatiky.

Kdy motorku zazimovat?

Konec období, kdy se dá na motorce jezdit, se mění rok od roku, a to s počasím. Většinou končí motorkářská sezóna společně s říjnem, v posledních letech se dá ale jezdit i do konce listopadu a někde i celý prosinec, pokud se spokojíte s čekáním na teplejší den.

Další výhodou důkladného vyčištění motorky je reálná možnost, že objevíte nějakou závadu, o které jste nevěděli. Můžete ji tak opravit dříve, než vám začne působit nepříjemnosti. Chromované části naleštěte konzervačním olejem. Takováto údržba motorky před zimou vám ušetří práci na jaře.

Náležitou pozornost věnujte čištění řetězu. Vyčistěte jej opravdu pečlivě a poté namažte vhodným přípravkem. Předejdete tak jeho zrezivění. Při té příležitosti také proveďte kontrolu jeho prověšení. To stejné platí i pro další pohyblivé části motocyklu jako například rukojeť plynu a brzdové páčky, veškerá lanka, klouby, atd.

Pneumatiky potřebují správný tlak i přes zimu

Dalším místem, kam byste se měli dívat, jsou pneumatiky. Ty ideálně nahustěte na doporučený tlak a poté motorku postavte na stojan. Zabráníte tím deformaci pneumatik, což oceníte vy i vaše peněženka. Pokud se tak totiž stane, můžete rovnou koupit pneumatiky nové. Nemáte-li možnost postavit motorku na stojan, pneumatiky lehce přehustěte, čímž deformaci také omezíte. Další rada: pneumatiky během zimy alespoň jednou za měsíc lehce pootočte.

Příprava motorky na zimu zahrnuje provozní kapaliny

Ať už jde o palivo, olej nebo další podobné kapaliny, není špatný nápad doplnit je. Když totiž bude nádrž plná, na vodu, která se tvoří již nezbyde místo. A tím předejdete nechtěné korozi během zimy. Nechcete-li na začátku jarní sezóny benzín opět vypouštět, nemusíte. Za tak krátkou dobu pravděpodobně nedojde ke ztrátě jeho kvality.

Ani v zimě nezapomeňte na akumulátor

Baterii před zazimováním z motocyklu vyjměte. V opačném případě by se totiž pomalu vybíjela, a tím by se krátila její životnost. Akumulátor se ovšem bude vybíjet, i když bude z motocyklu venku. Nezapomeňte jej tedy čas od času dobít, i když motorku zrovna nepoužíváte. K tomu vám poslouží některá z nabíječek akumulátorů. Co se týče uskladnění akumulátoru, měli byste jej uchovat, stejně jako motorku, na suchém a teplém místě.

Správné uskladnění motorky na zimu Vás může zachránit před starostmi

Na závěr byste měli motorku přes zimu správně uskladnit. Asi není třeba zmiňovat, že není zrovna ideální ji nechávat stát venku. Pro váš motocykl je vůbec nejlepší místo se stálou teplotou a nízkou vlhkostí. Nemusí tam být příliš teplo, teplota by ale neměla klesnout pod nulu. Těmto podmínkám perfektně vyhovuje většina garáží.

Motorku nejlépe překryjte plachtou. Ochrání ji před vlhkostí, prachem a dalšími povrchovými nečistotami. Plachtu navíc můžete používat i během letní sezony, kdy ochrana před vlhkostí také přijde vhod. Plachtu můžete také přes motorku přehodit při parkování. Některé mají i průhlednou část na SPZ, takže se nemusíte bát pokut. Vždy je vhodné si pořídit i zámek na motorku. Trocha opatrnosti totiž nikdy neuškodí.

Pokud chcete vědět, co dělat s motorkou na jaře, určitě si přečtěte náš článek Jak připravit motorku na sezonu.



Témata:  

Líbil se vám článek? Sdílejte jej!


Napsat komentář



0 produktů k porovnání PorovnáváníZobrazit porovnávání